Skip to main content

This site uses cookies to provide you with a better user experience. By using ibigroup.com, you accept our use of cookies.Learn More

A Message from our CEO on COVID-19Read the Announcement

The Christian Science Plaza Restoration & Repair

IBI Group designed the revitalization of The First Church of Christ, Scientist’s historic 10-acre plaza and reflecting pool.


Client
The First Church of Christ, Scientist
Location
Boston, MA
14 acres Area
Completed Status

IBI Group led a multi-disciplinary consultant team for the restoration of The Christian Science Plaza, one of Boston’s most iconic landscapes designed in the 1970s by architects I.M. Pei and Araldo Cosutta. The Boston Landmarks Commission has given the Plaza protected Landmark status.

This renovation focused on the enhancement of the open space by:

  • Preserving, repairing, and restoring the character-defining features of this landmark landscape
  • Reconstructing the reflecting pool with an improved basin paving that will enhance reflectivity and four-season interest, while also repairing the waterproofing for the garage below
  • Making the Plaza entrances more welcoming
  • Improving wayfinding and Plaza identity
  • Introducing amenities to extend year-round use
  • Expanding seating opportunities
  • Increasing softscape and pervious surfaces
  • Initiating extensive water conservation and management measures
  • Improving pedestrian circulation and accessibility through grading, paving, and lighting renovations
  • Upgrading all utility systems

The completed project illustrates a sophisticated eye for design and a strong technical approach to plaza improvement.

Award Ribbon Icon

Preservation Achievement Award

2022

By Boston Preservation Alliance

Contact UsContact Us