Skip to main content

This site uses cookies to provide you with a better user experience. By using ibigroup.com, you accept our use of cookies.Learn More

A Message from our CEO on COVID-19Read the Announcement

American University in Cairo Master Plan and Campus Site Design

The new campus for the American University in New Cairo, Egypt, provided a unique opportunity to build a “City of Learning” on a blank-slate site in the desert. IBI Group was part of the winning design team selected to develop the master plan and subsequent design and implementation through an international competition.


Client
American University in Cairo
Location
New Cairo, Egypt
260 acres Size

Award-winning design team

The American University new campus sits on a 260-acre site outside Cairo. It respects its desert setting and translates the University’s liberal arts mission into a physical form that distills Cairo’s historical richness and Middle Eastern traditions into a contemporary urban fabric.

IBI Group led the site team in developing designs for landscape treatments, roadways, parking, infrastructure, lighting, and other site features for the new campus. Working closely with multiple architectural firms designing the individual buildings, we developed campus-wide concepts for:

  • Site access and arrival
  • Perimeter security
  • Wind barriers
  • Pedestrian circulation
  • Landscape architecture
  • Site irrigation

As part of the master plan design, our team designed the running track and athletic fields, as well as the major outdoor gathering space within the campus core, called the Maidan Palm Court, for ceremonial events. Our team also developed designs for a series of smaller, sheltered courtyards within the academic core based upon Middle Eastern designs. These courtyards, each distinct in character, feature small pools, fountains, palms, flowering shrubs, vines and groundcovers.

Sustainable design was a central focus of the master plan. Our team developed a campus-wide environmental strategy to maximize natural ventilation and cooling, where compact building clusters were oriented east/west as much as possible. The large garden on the north side of the campus was heavily planted to form a cool, low reservoir. Summer winds from the north could move through the garden and bring cool, moist air into the buildings. On the southwest side of the campus, a shelter belt was designed to block winter winds and act as a filter for wind-blown sand. Building facades on this side were designed to be heavily planted with deciduous trees to provide shade during summer, however allowing sun to filter in during winter.

Award Ribbon Icon

Design Excellence Award

2009

Design,
By Urban Land Institute

Contact UsContact Us