Skip to main content

This site uses cookies to provide you with a better user experience. By using ibigroup.com, you accept our use of cookies.Learn More

A Message from our CEO on COVID-19Read the Announcement

NHS Golden Jubilee Hospital Eye Centre

IBI Group was commissioned to design the NHS Golden Jubilee Hospital Eye Centre as part of the Scottish Government’s programme to expand elective care facilities across the country in order to provide increased capacity for the needs of an ageing population.


Client
NHS Golden Jubilee Hospital
Location
Clydebank, Scotland
18,000+ Annual cataract procedure capacity
25,000+ Annual outpatient capacity
6 Ophthalmic Operating Theatres
2020 Completed

This was the first project in a series for the NHS Golden Jubilee Hospital under a Frameworks Scotland 2 appointment by Kier Construction. The scheme forms part of the Scottish Government’s programme to expand elective health care facilities across the country to provide increased capacity for the needs of an ageing population.

The original facility provided outpatient diagnostic services and cataract surgical procedures for over 12,000 patients a year who come from across the West of Scotland and as far away as the Shetland Islands. With numbers predicted to double in the next fifteen years, the existing facilities were inadequate and poorly located, with staff split between dispersed locations, and the patient journey to the operating theatres taking longer than the actual surgical procedures.

IBI Group’s design for an integrated Ophthalmic Centre focused on delivering safe, effective person-centred care in an attractive and supportive environment. The layout minimises patient travel distances and ensures that waiting areas, staff bases, and toilets are clearly visible for those patients who are likely to be elderly and visually impaired. 

The Outpatient area takes a curved form, enclosing a landscaped courtyard and allowing staff to monitor patients moving between the various consulting and test rooms. The Ophthalmic operating theatres are clustered in pairs around a central admissions area with views out onto the courtyard. The arrangement of the theatres with shared scrub rooms enables a single surgeon to move between adjacent spaces, ensuring highly efficient throughput.

A comprehensive wayfinding strategy was developed in collaboration with the client, with floor navigation lines, specially-designed signage incorporating tactile graphics, lettering and braille characters, and Scotland’s first audio-descriptive toilet all for the benefit of patients with visual impairments.  

Bench outside NHS Golden Eye

We’re finding new ways to put patients first, and transforming the way we think about aging in place.

Find out more about Healthcare+
Contact UsContact Us