Skip to main content

This site uses cookies to provide you with a better user experience. By using ibigroup.com, you accept our use of cookies.Learn More

A Message from our CEO on COVID-19Read the Announcement

The Curv

Set to become the tallest Passive House building in the world, IBI Group provided architecture, landscape architecture and Passive House services for a 60-storey residential tower in downtown Vancouver’s West End. Working collaboratively with WKK Architects Limited, our design will establish a blueprint for future Passive House buildings.


Client
Brivia Group
Location
Vancouver, BC
60 Storeys
501 Units
Ongoing Status

IBI Group was commissioned to provide architecture, landscape design and Passive House services for The Curv, a 60-storey residential tower located at 1075 Nelson Street in Vancouver. The 501-unit tower is intended to forge a positive environmental and social impact on the surrounding community and will dedicate a quarter of its new units to social housing. Working alongside Passive House Consultant RDH, The Curv is also designed to become the tallest Passive House building in the world. This landmark project will be the first of its kind and the most energy-efficient tower built to date.

As the architect of record, we implemented green solutions throughout the design of the tower. The building’s modular wall elements will be developed to optimize construction efficiencies, reduce construction waste and achieve excellent quality of airtightness. Additionally, the façade of the building is made up of 40 per cent triple-glazed windows and 60 per cent super-insulated walls.

Similarly, the external composition of the tower symbolizes the positive shift towards producing environmentally conscious design. Inspired by a new plant shoot emerging from the ground, The Curv’s physical form is a metaphor for the future of green buildings and the promise of a new beginning in low-carbon towers.

The project’s landscape offers ample open space for residents and the public. Its pedestrian pathway includes seating areas and wide sidewalks acting as a social gathering place. Aiming to provide inclusive spaces for all ages while maintaining an environmentally focused design, a children’s play area is also located at the south end of the space, surrounded by greenery in the form of raised planters.

We also created “outdoor rooms” using low planters, shrubs and climbing plants that form intimate spaces. These outdoor rooms establish a sense of connection, continuity and flowing transition with the interior ground floor of the building.

Photo by Brivia Group

By blending data and design, we're fostering smarter, more connected residential environments. This landmark project strives to be a blueprint for future Passive House towers in cities around the world.

Find out more about Living+
Contact UsContact Us